Sisäsiisteys

Ketunpentu voidaan opettaa sisäsiistiksi samalla tavalla kuin mm. kanit, kissat, ja monet muut lemmikkieläimet. Monet eivät vain kouluta kettua käymään ulkona vaikka sekin on mahdollista, joskin melko haastavaa. Yleisempää onkin siksi opettaa kettu käymään hiekkalaatikolla, joka vastaa oikeastaan aika pitkälti kissan sisäsiisteyskoulutusta.

Hiekkalaatikkoa voi käyttää myös ikäänkuin ”ponnahduslautana” ketun kouluttamiseen käymään ulkona asioillaan, kun on oppinut sen omat rutiinit.

Sisäsiisteyskoulutus

Koulutus toteutaan viemällä pentu ulos tai hiekkalaatikolle asioilleen säännöllisesti: joka aamu, ennen nukkumaanmenoa, sekä jokaisen aterian jälkeen. Ketun ruoka tulisi annostella ketun iän ja aktiivisuuden mukaan (kts. ’Ravinto’ – ’Ruokinta yleisesti’), joka helpottaa myös sisäsiisteyskoulutusta, kun pennun tarpeen mennä asioilleen pystyy paremmin ennustamaan. Pennun onnistuessa käyttämään onnistuneesti hiekkalaatikkoa tai käymään ulkona asioillaan, se tietenkin palkitaan (vahviste riippuu siitä, mistä pentu itse pitää).

Koulutuksen aikana tulee tapahtumaan vahinkoja, mutta kettua ei saa niistä rankaista! Se ei koskaan tee sitä ärsyttääkseen tai ”protestoidakseen” (mikään eläin ei tiettävästi ole niin älykäs että se osaisi juonia tavalla, mitä protestointi vaatisi).  Positiivinen rankaisu tai muu kuritus ei milloinkaan kuulu ketun koulutukseen, sillä se syö ketun luottamusta ihmisiin ja saattaa tehdä siitä epävarman, pelokkaan ja jopa vihamielisen ihmisiä kohtaan (kts. ’Kouluttaminen’ – ’Positiivinen vahvistaminen’).

Mainokset