Elekieli

Yksi arjen sujuvuuden ja kouluttamisen peruspilareista on ketun ymmärtäminen. Koska emme puhu samanlaista kieltä, joudumme opettelemaan ketun käyttämän kielen ymmärtääksemme sitä. Avuksi ketun elekielen lukemiseen olen tehnyt yksinkertaisen ”taulukon” kuvineen. Lisäksi sivulta ’Muuta’ löytyy sekä hyviä linkkejä, että videoita ketuista ja niiden elekielestä eri tilanteissa.

Aggressiivinen

Tämä kettu pelkää harjaamista, ja siten kertoo eleillään ettei halua tulla harjatuksi

Kettu voi käyttäytyä aggressiivisesti puolustautuessaan tai puolustaessaan jotakin, ja voi uhkaavassa tilanteessa herkästi purra. Elekieli: keho on etukumarassa, hartiat lähempänä maata, korvat äärimmillään luimussa, suu auki (näyttäen hampaat), ja häntä paikoillaan maassa tai jalkojen välissä. Uhkaavassa tilanteessa kettu käyttää voimakkaasti ja rytmikkäästi naksuvaa ääntä, jota voi seurata yleensä pieni vinkuna tai ininä uhkaavan tilanteen jälkeen, välittömän uhan poistuttua.

Puolustava

Edessään olevaa ”lelua” (kilpikonnaa) puolustava kettu

”Omistavan”, (jotakin) puolustavan, ja siten turhautuneen ketun elekieli ei tarkoita samaa kuin aggressiivisen, sillä tällainen kettu ole välttämättä vaarallinen omistajaansa kohtaan, joskaan sitä ei varmuuden vuoksi silti tulisi käsitellä tällaisessa tilanteessa ellei kettua tunne hyvin. Tämän voi myös kouluttaa melko helposti pois, jolloin ketulla ei ole tarvetta puolustaa asioita joita se luonnostaan puolustaisi. Turhautunut tai omistava kettu on inisevä, ja se voi päästää vaakkuvia tai ikään kuin naurua muistuttavia haukkuja. Elekieli: korvat luimussa, suu auki, häntä heiluen nopealiikkeisesti, ja ”pyörivästi”. Muistuttaa hieman leikkisän tai onnellisen ketun elekieltä.

Onnellinen

Tämä kettu on äärimmäisen onnellinen omistajansa paluusta

Kun kettu on onnellinen esimerkiksi sen tervehtiessä omistajaansa, elekieli muistuttaa aluksi paljolti alistuvaa ja se pyrkii selälleen lähelle ihmistä. Kettu voi olla silti hyvin riehakas. Tähän yhdistyy useimmiten ketun luonnollinen halu tervehtiä  fyysisesti, jolloin se yleensä tulee pyytämään nimenomaan rapsutuksia ja hellyydenosoituksia. Kettu saattaa läähättää voimakkaasti ja äänenkäyttö vaihtelee inahduksista ja kurnahduksista hyvin voimakkaaseen ininään. Hetken päästä kettu rauhoittuu nauttimaan rapsutuksista. Sen korvat ovat luimussa ja häntä heiluu.

Leikkisä

Leikkisä kettu on hyvin tyytyväinen ja energinen. Ketuilla ikään katsomatta on taipumusta harjoitella leikin yhteydessä tyypillisiä pompahduksia, joita kettu käyttää pieneläinten saalistuksessa, jolloin kettu pomppaa mahdollisimman korkealle mutta laskeutuu melko lähelle. Tämän tarkoitus on harhauttaa saalista ja saada hyökkäykseen lisää voimaa. Leikkivä kettu voi pitää yleensä kolmi-osaista, pienen koiran haukuntaa muistuttavaa haukkua. Elekieli on hyvin riehakasta ja häntä heiluu vaihtelevalla nopeudella.

Mainokset