Sinikettu

Sinikettu (eng. arctic fox) on naalin tarhattu- sekä toinen sen värimuodoista. Naalista on kaksi värimuotoa: napakettu ja sinikettu.

Suomessa naalit ovat luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi. Muualtakin niitä löytyy vain pohjoiselta tundralta. Kylmien seutujen asukkina naalin turkki on talvisin hyvin tuuhea ja paksu, joka eristää kylmää tehokkaasti. Tästä syystä sitä voidaankin pitää surutta ulkotarhassa ympäri vuoden, kylmimpinäkin talvina.

Ulkonäkö ja koko

Villin naalin eli napaketun turkki on talvisin valkoinen ja tuuhea. Kesällä napakettu harventaa talviturkkiaan ja se muuttuu ruskeanharmaaksi. Siniketun turkki taas on vuoden ympäri tasaisen valkoinen. Se ei harvenna turkkiaan ihan samalla tavalla kuin napakettu.

Naali on lemmikkiketuista toiseksi suurin, heti punaketun jälkeen. Naalin keskimääräinen pituus on 50 – 70cm, ja säkäkorkeus n. 30cm. Naaraat painavat noin 1 – 3kg ja urokset 3 – 9kg.

Käyttäytyminen

Siniketusta kerrotaan usein sen olevan lemmikkinä haastavampi kuin hopeakettu. Sinikettu voi olla arvaamattomampi ja taipuvaisempi aggressiivisuuteen, mutta tämäkin rippuu paljon sekä yksilöstä että sen iästä ja sukupuolesta. Myös oikeanlaisella koulutuksella voidaan ennaltaehkäistä monia ongelmia.

Elintavat

Kuten punakettukin, luonnossa naali elää joko yksin, pareittain, tai yleisimmin perhekunnissa. Naali on siis kettujen tavoin hyvin sosiaalinen. Siitäkään huolimatta se ei välttämättä tule toimeen muiden lemmikkien tai kettujen kanssa etenkään, jos sitä ei olla sosiaalistettu pienestä pitäen (kts. sivu ’Kouluttaminen’ – ’Sosiaalistaminen’). Sosiaalistaminen kannattaa aina vaikkei sillä hetkellä olisikaan haaveissa hankkia toista lemmikkiä tai uutta perheenjäsentä. Vaikka tämäkään ei takaa että sinikettu tulisi siltikään toimeen kaikkien kanssa, antaa se sille paremmat mahdollisuudet.

Naalin luonnolliseen ruokavalioon kuuluu hyvin monenlaista ravintoa: se syö kaikkea suurpetojen ulosteista ja haaskoista jyrsijöihin (etenkin tunturisopulit ja myyrät) ja kaloihin, ja jopa marjoja silloin kun ruokaa löytyy luonnosta vähän. Lemmikkinä siniketulle sopii antaa samanlaista ravintoa kuin hopeaketuille (kts. sivu ’Ravinto’).

Lisääntyminen

Naalit asuvat usein perheryhmässä maanalaisissa luolastoissa, joihin voi kuulua useampi sukupolvi. Siellä naalit muodostavat koko pesintäkauden kestävän parin. Pesintäkausi kestää yleensä syyskuusta toukokuuhun, jonka aikana naaras synnyttää 5 – 8 pentua, joiden hoitoon molemmat vanhemmat osallistuvat. Pennut pysyttevät pesäluolan lähistöllä vain pari kuukautta, jonka jälkeen ne ovat vieroitusikäisiä. Vain urokset jäävät perheryhmän jäseniksi jos ne ovat sellaiseen syntyneet.

Elinikä

Naalien elinikä on suurinpiirtein sama kuin ketuilla, eli vankeudessa ne voivat elää hyvällä hoidolla jopa lähemmäs 10 vuotta.

Mainokset