Tarvikkeet

Ennen uuden uuden perheenjäsenen hankintaa on tärkeä käydä läpi kaikki mitä tulette tarvitsemaan ensimmäisten päivien, viikkojen ja kuukausienkin aikana. Tämä on helpoin toteuttaa aloittamalla keräämään tarvittavia asioita pikkuhiljaa jo hyvissä ajoin ennen uuden tulokkaan saapumista – onneksi ketut tekevät pennut vain kerran vuodessa, joten todennäköisesti ajasta ei ole ainakaan pulaa! Tämä helpottaa myös kukkaron nyörejä, kun kaikkea ei tarvitse todellakaan ostaa kerralla. Olen koonnut uusien kettujen omistajien elämää helpottaakseni kätevän muistilistan, jota voi käyttää apuna:

 • Ruoka- ja juomakipot
 • Kissojen tai pienten koirien valjaat (mikäli kettu on tarpeeksi kesy. Kettua ei koskaan taluteta kaulapannasta!)
 • Kaulapanta (tunnistusta varten. Kaulapanta saisi mielellään olla heijastava, jotta kettu näkyy pimeässäkin ja tunnistetaan lemmikiksi)
 • Pienten koirien tai kissojen matkahäkki/kantokoppa (pennun uuteen kotiin kuljettamista, sekä muita kuljetuksia varten. Huomioithan turkiseläimen kuljetushäkin laissa määritelty minimikoko!)
 • Häkkiviritelmä(t) (mieluiten ulkohäkki, ja/tai kookas sisähäkki. Kts. ’Häkki’)
 • Runsaasti virikkeitä! (lue lisää kohdasta ’Virikkeet’)
 • Ruokaa (hankitaan valmiiksi ennen ketun saapumista. Lisätietoja ketun ruokinnasta sivulta ’Ravinto’)
 • Hoitovälineitä (mm. harja, koiranshampoo, kynsileikkurit, mahdollisesti omat pyyhkeet yms.)
 • Kissojen vessa-astia (kettua ei pidetä oletusarvoisesti sisälemmikkinä, mutta mikäli näin menetellään)
 • Pienen koiran- tai kissanpeti (ketut pitävät yleensä luonnostaan suojaisesta, pesämäisestä pedistä. Halutessasi voit hankkia myös koirankopin tai -mökin, tai pitää kuljetushäkkiä/-laatikkoa petinä)

Virikkeet

Kettu on pohjimmiltaan villieläin vaikka se oltaisiinkin hankittu turkistarhalta, koska kettuja ei toistaiseksi Suomessa kasvateta lemmikiksi, eikä sitä siksi olla jalostettu yhtä pitkälle kuin koiria. Tästä syystä sillä on hyvin vahva saalistusvietti, ja tätä stimuloivat virikkeet ovat lemmikkiketulle oikein mieleisiä. Näitä ovat mm. pehmolelut (annettava vain omistajan valvonnan alaisena!), sekä kaikki vinkuvat ja ääntä pitävät lelut. Suurinosa muistakin koirille ja kissoille tarkoitetuista leluista voi antaa myös ketulle, kunhan ne eivät ole liian pieniä  tai sisällä niin pieniä osia, että kettu voisi tukehtua niihin.

Toinen hyvin tärkeä osa virikkeellistämistä ovat namipiilot, sekä esimerkiksi erilaiset koirien älypelit. Ketut ovat todella älykkäitä ja ne vaativat aivoilleen runsaasti tekemistä. Tylsistyessään kettu saa halutessaan aikaiseksi huomattavaa tuhoa sekä pihapiirissä, että kodin irtaimistolle päästessään niihin käsiksi, ja siitä voi tulla jopa aggressiivinen ihmisiä kohtaan.

Suuri osa kesytetyn ja ihmisiin luottavan ketun virikkeellistämistä on luonnollisesti myös kävelylenkit, joiden tulisi olla mahdollisimman pitkiä. Kaikkien yksilöiden kohdalla tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta tällöin tulisi huomioida ketun liikunnantarve ulkohäkin koossa. Luonnossa ketulla voi olla jopa parinkymmenen neliökilometrin laajuinen reviiri, jota ne kiertelevät ympäri lähestulkoon koko valveillaoloaikansa. Ketut on tehty liikkumaan, ja niiden täytyy saada tehdä sitä myös kotioloissa ollakseen onnellisia.

Häkki

Koska lemmikkikettua ei voi jättää kotiin vapaaksi omistajan ollessa poissa, tai öisin omistajien nukkuessa ketun ollessa aktiivisimmillaan, sillä olisi tärkeää olla kettuturvallinen paikka missä se voi puuhastella nämä ajat. Oma huone voi toisinaan toimittaa tämän virkaa mikäli kettua aijotaan pitää sisälemmikkinä, mutta suositelluin vaihtoehto on ulkohäkki. Kuvassa näkyy esimerkillisesti sisustettu, hyvän kokoinen häkki.

Toisin kuin useimpia lemmikkejä, kettua voi hyvin pitää ulkona myös talvisin mikäli se on siihen totutettu nuoresta pitäen ja sillä on mahdollisuus päästä säänsuojaan (aiheesta säädetään tarkasti eläinsuojelulaissa. Kts. ’Muuta’ – ’Linkit’). Huomioithan, että ketun varsin voimakkaan ominaishajun sekä yöaktiivisuuden takia se ei välttämättä sovi kaikille sisälemmikiksi ollenkaan. Kerrostaloon kettua ei voi suositella.

Häkin ehdottomasta minimikoosta säädetään turkiseläimille säädetyssä eläinsuojelulaissa, joka koskee myös lemmikkinä pidettäviä, Suomessa tarhattuja kettulajeja:

 • Täysikasvuisen ketun häkin pinta-alan on oltava vähintään 0,8 m² (esim. 100 x 80 cm)
 • Häkissä, jossa pidetään kettuemoa pentueen kanssa, tilaa on oltava vähintään 2 m²
 • Kahdelle vieroitetulle ketunpennulle häkin pinta-ala täytyy olla vähintään 1,2 m²
 • Kettuhäkin täytyy olla vähintään 80 cm leveä, 100 cm pitkä ja 70 cm korkea

Nämä ovat kuitenkin vain minimikoot jotka laki vaatii, ja jotka ovat turkiseläimillekin mielestäni liian pienet. Mitä suurempi häkki, sitä tyytyväisempi kettu – ja sen myötä myös omistaja. Liian pienessä häkissä kettu vain tylsistyy ja voi alkaa huutamaan tai ravaamaan häkissä pakonomaisesti (=kutsutaan myös stereotypiseksi käyttäytymiseksi, jota esiintyy mm. turkistarhojen ketuilla), joka tarkoittaa ettei ketulla ole hyvä olla. Lisäksi kettu tarvitsee mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään kuten kaivamista, joka kuluttaa myös sopivasti energiaa.

Lähestulkoon aina huolimatta siitä, kuinka kauan ja minkä kokoisessa häkissä kettua pidetään, niitä yksiköitä joilta se onnistuu, täytyy kävelyttää vähintään pari-kolme kertaa päivässä. Lenkit pitävät ketun mielen virkeänä ja kuluttaa lisäksi energiaa – joka on aina pois energiasta jota kettu käyttäisi pahantekoon. Tämän vuoksi ketun kesytys on erittäin tärkeä vaihe. Mikään aitaus ei voi olla ketulle liian suuri.

Matkahäkki

Matkustamiseen tarkoitettu häkki/kuljetuslaatikko on yksi tärkeimmistä hankinnoista, joka tulisi hommata jo hyvissä ajoin ennen tulokkaan noutamista uuteen kotiin. Siitä on kuitenkin paljon hyötyä myös muulloin: esimerkiksi eläinlääkärireissuille tai lomamatkoille lähtiessä kettua ei  saa, eikä sen pidä matkustaa valjaissa, sillä ketun luonteen huomioon ottaen se on liian riskialtista. Mikä tahansa kantokoppa ei tähän tarkoitukseen sovellu. Suomessa joidenkin kettulajien (= turkiseläiminä pidettyjen) matkahäkkien koossa, sekä matkaan muuten liittyvissä asioissa säädetään tarkasti eläinsuojelulaissa:

 • Aikuista kettua kuljetetaan vain tukevassa (esimerkiksi koirille tarkoitetussa) kantohäkissä tai -laatikossa, joka turvallisuudeltaan sekä muilta ominaisuuksiltaan soveltuu ketun kuljettamiseen. Matkahäkkiin tai -laatikkoon saa sijoittaa vain yhden täysikasvuisen ketun
 • Kettu on juotettava vähintään kerran yli 3 tuntia kestävän, ja ruokittava yli 24 tuntia kestävän kuljetuksen aikana
 • Sairasta tai vahingoittunutta eläintä ei pääsääntöisesti saa kuljettaa, ellei se ole sairauden tai tapaturman hoidossa, tai ole muutoin eläimen hyvinvoinnille välttämätöntä. Myöskään tiinettä naarasta joka voi synnyttää matkan aikana, joka on synnyttänyt 48 tunnin sisällä, tai vastasyntynyttä jonka napa ei ole kokonaan parantunut, ei saa kuljettaa
 • Maa- ja metsätalousministeriön säätämät, turkiseläinten kuljetuksessa käytettävät minimihäkkikoot yhdelle ketulle ovat: pituus 70 cm, leveys 40 cm, korkeus 50 cm.
Mainokset