”Miten hankit kettusi?”

15:30

En ole taas pitkään aikaan päivitellyt sivuja, julkaissut artikkeleja tai mitään muutakaan joten ajattelin nyt hieman kirjoitella kuulumisia, vaikka mitään erityistä käännettä ei olekaan tapahtunut. :)

Sain vähän aikaa sitten sähköpostia jossa minua pyydettiin kertomaan ketun hankinnasta; mitä kaikkea siihen käytännössä kuuluu, ja miten hankin oman kettuni. Minulla on ollutkin pitkään mielessä kirjoittaa siitä sivuilleni ihan oma osionsa, johon tulisi kaikki tarvittavista paperitöistä lupa-asioihin, mistä kettuja saa ja mihin hintaan yms. Se on kaikkein yleisin minulta kysytty asia joten olisi mukavaa pystyä linkkaamaan kysyjille suoraan vastaus, kuin kirjoittaa se joka kerta uudestaan.

Minua häiritsee osion julkaisemisessa vain yksi asia: kettua lemmikiksi haluavat niin laaja kirjo erilaisia ihmisiä etten tiedä haluaisinko kaikkien saavan haluamansa. Onnneksi on toki niitäkin jotka ovat selvästi perehtyneet eksoottisen lemmikin pitoon, joillain on kotonaankin erityistä osaamista vaativia matelijoita tai akvaarioeläimiä, mutta sitten  on se marginaaliryhmä joka kuvittelee saavansa siitä jotain kunniaa, tai haluavat ketun muuten status-symboliksi.. Tässä ajattelutavassa on vain oleellinen ongelma jota tällaiset ihmiset eivät ilmeisesti ole ottaneet huomioon: nykyajan Suomi katsoo hyvin karsastaen kettujen omistajia, moni on sitä mieltä ettei sellaista pidä ottaa lemmikiksi lainkaan ja että ne kuuluvat luontoon, eivätkä pelkää sanoa sitä ääneen. Ymmärtäisin jos status-symboliksi otettaisiin mikä tahansa muu eläin joka oikeasti toisi sitä statusta, mutta kun ketulla ei tule saamaan kunniaa, vaan usein juuri päinvastoin.

Joten miksi sitten olen sitä niin vastaan että nämä henkilöt saisivat ansionsa mukaan – että heitä alettaisiin sorsimaan kun he omistavat ketun? Koska kettu ei ole tällaisen väline. Se on elävä ja tunteva olento, enkä halua yhdenkään ketun (tai minkä tahansa muun eläimen) joutuvan sellaisen ihmisen luokse joka ei osaa pitää siitä huolta, ja joka antaa sen lopulta turkistarhalle, eläintarhaan, tai pahimmassa tapauksessa laittaa sen kiertoon, josta kettu päätyy kiertopalkinnoksi.

Toinen tähän liittyvä huolenaiheeni on, että kettu yleistyy lemmikkinä. Olen miettinyt tätä ihan tosissani huomatessani lemmikkiketut-sivujen kävijämäärien nousevan uskomattomiin lukemiin niin lyhyessä ajassa, ja mietin joskus edelleen oliko sivujen teko sittenkään niin hyvä idea. Enkä mieti tätä siksi että haluaisin itse pitää yksinoikeudella kettuani status-symbolina (edelleen kettu ei sovi sellaiseksi), vaan tällöin myös todennäköisyys sille että ketun saisi lemmikiksi helpommin myös ne joille se ei sovi, kasvaa. En koskaan väsy sanomaan ettei kettu sovi kaikille ja se pätee yhä.

Olen jokatapauksessa jo aloittanut hankinta-osion kirjoittamisen, joten kai se jossakin välissä myös julkaistaan. Julkaisuajankohtaa en tosin osaa vielä sanoa, mutta epäilisin että seuraavan kuukauden sisällä kuitenkin. :)

Hyvää kevättä (tai sen odotusta) kaikille!

Mainokset